Teraz, dalszy ciąg Pogaduszek tutaj:
http://maria-mojawizjazdrowia.blogspot.com/

sobota, 29 listopada 2008

Polskie Pierogi- świąteczna i elegancka potrawa.

Photo by Sonicwalker

Pierogi nie są już daniem tylko na codzienny obiad. Moda na pierogi sprawiła, że stały się elegancką potrawą w delikatnym cieście i ze wspaniałym farszem.
Warto zaproszonych gości poczęstować smacznymi pierogami.
Pierogi różnią się ciastem, nadzieniem i sposobem przygotowania- niektore sa gotowane inne pieczone.

Podstawowe ciasto pierogowe:

Makę/mąka/ zalać gorącą wodą, dodać szczyptę soli, troche oleju lub masła, wszystko dokładnie wyrobić aż będzie ciasto gładkie i nie będzie przyklejało się do rąk (okolo 10-15 minut).Przykryć ściereczką, aby nie wysychało i zostawić na tzw. dojrzewanie okolo 10-20 minut.
Ciasto podzielić na mniejsze częsci i rozwałkować na grubość okolo 2 milimetry. Wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i składać krążki na połówki, a brzegi sklejać dociskając palcami lub brzegi dociskać widelcem.
Gotowe wrzucać na gotujacą się wodę i gotować okolo 3 minuty licząc od zawrzenia.
Wyjmować lyżką cedzakową lub na durszlaku, okrasić według uznania masłem, słoniną ze skwarkami, zależnie od gustu i farszu jakim jest pieróg nadziany.

Pierogi są bardzo smaczne, można je urozmaicić różnymi farszami, można je zrobić na długo wczesniej przed spożyciem i zamrozić. Z tego samego ciasta mozna robić uszka.

Farsz może być: z serem, kapusta, kapustą z grzybami, mięsem, szpinakiem lub z owocami jak śliwki, wiśnie, truskawki i inne.


Photo by LolaBix

Więcej o Pierogach:
Rady Babci Marysi

13 komentarzy:

Nola pisze...

You are making me hungry! That last photo looks like they are filled with ripe plums! Have a great weekend!

Jorgelina pisze...

Mmmm that rich!
It gave hunger me. Kisses

Anonimowy pisze...

Good afternoon Maria, Your Pierogi look so delicious! I love with the potato and cheese. I always put a little dolup of sour cream on top. We live near a Polish Cultural Center so I can easily pick them up. Yummy!

Mary Isabella and Kiley too! pisze...

Wow!!! I like your blog!!! have a great week..m.

Debbie in CA : ) pisze...

Oh these look DELICIOUS! I must try these. Thaks for sharing your special recipe. : )

Theresa @ Take A Sentimental Journey pisze...

Oh my Maria , those look delicious ! I am going to weigh 500 pounds if I don't quit all this eating ! hahahahaha .

Naturegirl pisze...

Maria I love perogies!! The blueberry
are so inviting..I have a Polish store near my home and I am always there purchasing delicious perogies!!

Anonimowy pisze...

Maria,
Looks delicious...Mmmmm... Thank for stopping by....Happy Pink

Keshi pisze...

Hi Maria! :) HUGS!

Keshi.

Debbie in CA : ) pisze...

Hi Maria,

I love your google translate gadget. Where did you find it? Can I get one too? Can you email me with the info? I'd appreciate it so much. : D

Thanks,
Debbie (Wisteria and Roses)

Lo Kelween pisze...

hihi Maria...I love pierogi, Krystyna refers to this blog for more info and boy, your recipe is brilliant! but...the dough is so difficult to make.

I will try again, thanks for sharing!! :)

Anonimowy pisze...

Mmmmm! That looks delicious! Thanks for sharing. Thanks for stopping by...Have a great day..Katherinellen

a woman who is pisze...

Those look extremely yummy! Your blog looks all decked out for the holidays!

Related Posts with Thumbnails

Moje 80-te Urodziny/ My 80th Birthday

moje tańce
Try JibJab Sendables® eCards today!