Pierogi nie są już daniem tylko na codzienny obiad. Moda na pierogi sprawiła, że stały się elegancką potrawą w delikatnym cieście i ze wspaniałym farszem.
Warto zaproszonych gości poczęstować smacznymi pierogami.
Pierogi różnią się ciastem, nadzieniem i sposobem przygotowania- niektore sa gotowane inne pieczone.
Podstawowe ciasto pierogowe:
Makę/mąka/ zalać gorącą wodą, dodać szczyptę soli, troche oleju lub masła, wszystko dokładnie wyrobić aż będzie ciasto gładkie i nie będzie przyklejało się do rąk (okolo 10-15 minut).Przykryć ściereczką, aby nie wysychało i zostawić na tzw. dojrzewanie okolo 10-20 minut.
Ciasto podzielić na mniejsze częsci i rozwałkować na grubość okolo 2 milimetry. Wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i składać krążki na połówki, a brzegi sklejać dociskając palcami lub brzegi dociskać widelcem.
Gotowe wrzucać na gotujacą się wodę i gotować okolo 3 minuty licząc od zawrzenia.
Wyjmować lyżką cedzakową lub na durszlaku, okrasić według uznania masłem, słoniną ze skwarkami, zależnie od gustu i farszu jakim jest pieróg nadziany.
Pierogi są bardzo smaczne, można je urozmaicić różnymi farszami, można je zrobić na długo wczesniej przed spożyciem i zamrozić. Z tego samego ciasta mozna robić uszka.
Farsz może być: z serem, kapusta, kapustą z grzybami, mięsem, szpinakiem lub z owocami jak śliwki, wiśnie, truskawki i inne.
Więcej o Pierogach:
Rady Babci Marysi
Warto zaproszonych gości poczęstować smacznymi pierogami.
Pierogi różnią się ciastem, nadzieniem i sposobem przygotowania- niektore sa gotowane inne pieczone.
Podstawowe ciasto pierogowe:
Makę/mąka/ zalać gorącą wodą, dodać szczyptę soli, troche oleju lub masła, wszystko dokładnie wyrobić aż będzie ciasto gładkie i nie będzie przyklejało się do rąk (okolo 10-15 minut).Przykryć ściereczką, aby nie wysychało i zostawić na tzw. dojrzewanie okolo 10-20 minut.
Ciasto podzielić na mniejsze częsci i rozwałkować na grubość okolo 2 milimetry. Wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i składać krążki na połówki, a brzegi sklejać dociskając palcami lub brzegi dociskać widelcem.
Gotowe wrzucać na gotujacą się wodę i gotować okolo 3 minuty licząc od zawrzenia.
Wyjmować lyżką cedzakową lub na durszlaku, okrasić według uznania masłem, słoniną ze skwarkami, zależnie od gustu i farszu jakim jest pieróg nadziany.
Pierogi są bardzo smaczne, można je urozmaicić różnymi farszami, można je zrobić na długo wczesniej przed spożyciem i zamrozić. Z tego samego ciasta mozna robić uszka.
Farsz może być: z serem, kapusta, kapustą z grzybami, mięsem, szpinakiem lub z owocami jak śliwki, wiśnie, truskawki i inne.
Photo by LolaBix
Więcej o Pierogach:
Rady Babci Marysi
13 komentarzy:
You are making me hungry! That last photo looks like they are filled with ripe plums! Have a great weekend!
Mmmm that rich!
It gave hunger me. Kisses
Good afternoon Maria, Your Pierogi look so delicious! I love with the potato and cheese. I always put a little dolup of sour cream on top. We live near a Polish Cultural Center so I can easily pick them up. Yummy!
Wow!!! I like your blog!!! have a great week..m.
Oh these look DELICIOUS! I must try these. Thaks for sharing your special recipe. : )
Oh my Maria , those look delicious ! I am going to weigh 500 pounds if I don't quit all this eating ! hahahahaha .
Maria I love perogies!! The blueberry
are so inviting..I have a Polish store near my home and I am always there purchasing delicious perogies!!
Maria,
Looks delicious...Mmmmm... Thank for stopping by....Happy Pink
Hi Maria! :) HUGS!
Keshi.
Hi Maria,
I love your google translate gadget. Where did you find it? Can I get one too? Can you email me with the info? I'd appreciate it so much. : D
Thanks,
Debbie (Wisteria and Roses)
hihi Maria...I love pierogi, Krystyna refers to this blog for more info and boy, your recipe is brilliant! but...the dough is so difficult to make.
I will try again, thanks for sharing!! :)
Mmmmm! That looks delicious! Thanks for sharing. Thanks for stopping by...Have a great day..Katherinellen
Those look extremely yummy! Your blog looks all decked out for the holidays!
Prześlij komentarz