Teraz, dalszy ciąg Pogaduszek tutaj:
http://maria-mojawizjazdrowia.blogspot.com/

sobota, 15 grudnia 2007

Herbata biala

Herbata biala- to krolowa herbat. Powstaje z mlodych paczkow, ktore jeszcze sie nie zdazyly rozwinac. Liscie suszy sie na sloncu, po czym ostroznie prazy. Odznacza sie czystym, swiezym smakiem i przypisuje sie jej dzialanie zdrowotne. Ma smak delikatny, lagodny, kwiatowy.

Dawkowanie: 1,5- 2 lyzeczek na filizanke, na 4-4 minuty lub nawet dluzej mozna zaparzac( nawet do 10 min)- napar nie gorzknieje

1 komentarz:

krystyna pisze...

Biala herbata to produkt rzadki zaliczany do najbardziej szlachetnych gatunków. Jest wiele odmian białej herbaty, jak "white peony" ("biała peonia"), "golden moon" ("złoty księżyc"), "silver needle" ("srebrna igła"), "white cloud" ("biała chmura"). Najczęściej produkowane są one w Chinach oraz Japonii, ale najlepsze ma indyjski region Darjeerling.
Badania w Instytucie Stanowym w Oregonie i Instytucie Linusa Paulina pozwoliły wysnuć wniosek, iż posiada ona najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (tj. powstrzymujące rakowe zwyrodnienia komórek) ze wszystkich znanych herbat. Jedna filiżanka "white tea" zawiera tyle cennych polifenoli ile 12 szklanek soku pomarańczowego.

Related Posts with Thumbnails

Moje 80-te Urodziny/ My 80th Birthday

moje tańce
Try JibJab Sendables® eCards today!